Mit kell tudni a B12 vitaminról?

A B12 vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, melyet szervezetünk önmagában előállítani nem képes. Természetes formában állati eredetű táplálékban található meg, ezért nagyon fontos kiegészítője lehet a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek.
 
Részt vesz létfontosságú anyagcsere folyamatokban, az immunrendszer-, az idegrendszer-, valamint a vörös vérsejtek normál működésében és a normál koleszterinszint kialakításában.
 
A B12 vitamin kémiai elnevezése cyanokobalamin – melynek biológiailag aktív, jól felszívódó formája a metilkobalamin
 
 
A Cefavit B12 egyik fő összetevője a metilkobalamin, a B12 vitamin biológiailag aktív formája. A hagyományos termékekben használt cyanokobalaminnal szemben a metilkobalamint nem kell szervezetünknek energiabefektetéssel átalakítania.
 
A Cefavit B12 hatóanyaga a száj nyálkahártyájáról jól felszívódik, így rágótabletta formában, természetes málna ízesítéssel került forgalomba, hogy mind a felnőttek, mind a 12 évnél idősebb gyermekek számára a napi egyszeri bevétel kellemes legyen.
 
A termékben nincs állati eredetű összetevő, 100%-ban vegán. 200 µg metilkobalamint és 200 µg cianokobalamint tartalmaz tablettánként.

 

Hatóanyagok a napi adagban

Megnevezés

1 db rágótablettában

*NRV%

B12-vitamin

400 µg

16 000 %

*NRV%: a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték %-a.

Összetevők: kukoricakeményítő, tömegnövelő szerek (mannit, mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói), metilkobalamin, cianokobalamin, aroma.

A B12 vitamin hatásai

A B12 vitamin befolyásolja a szervezet fehérje szintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, így az egész szervezetet érintő hatása van. 

A B12 vitamin bizonyítottan részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, valamint az idegrendszer normál működéséhez és a normál pszichés funkció fenntartásához.

Az orvosi gyakorlatban a B12 vitamint vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják, mivel az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

 

A B12 vitamin felszívódása

A B12 vitamin a gyomorban termelődő egy úgynevezett intrinsic faktorhoz kapcsolódva, a vékonybélben szívódik fel. Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik ez, a kobalaminokat szállító intrinsic-faktor, így a táplálékban jelen lévő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A kobalaminok a bélből rendkívül nehezen szívódnak fel.  A veszteség elérheti a 75%-ot is.
 
B12 vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.
 

A B12 vitamin felszívódása összetett folyamat, függ az emésztőrendszer működésétől. Bizonyított, hogy az életkor előre haladtával a B12 vitamin felszívódásának hatékonysága csökken.

A táplálékban előforduló B12 erős fehérje-kötésben található, melynek szétbontásához egészséges emésztési folyamatokra van szükség.

A szájon át bevihető metilkobalamin viszont szabad formában van jelen, a szájnyálkahártyából is felszívódik, ezért felszívódásához nem szükséges az erőteljesen működő gyomor-emésztés.

A felszívódott B12 a vérben egy szállító fehérjéhez kötődik, majd ebből alakul ki a bioaktív metilkobalamin. A B12 vitamin legnagyobb részben a májban tárolódik és a szervezet sejtjeihez a keringés közvetítésével jut el. A szervezet B12 anyagcseréjére nagy tehetetlenség jellemző: évek, esetleg évtizedek alatt alakulhat ki a hiánya, és a hiány megszüntetése is hosszabb időt igényel.

 

B12 vitamin túladagolása:

Emberben nem fordul elő, a fölösleg a széklettel távozik a szervezetből.

 

B12 vitamin kölcsönhatása más gyógyszerekkel:

1.000 mg fölötti C-vitamin csökkenti a kobalamin hatását, ezért a kétféle vitamint legalább 1 óra eltéréssel tanácsos bevenni.

 

B12 vitaminhiány esetén a napi terápiás adag:

A szakirodalom 400-1.000 μg napi terápiás mennyiséget ír elő a felszívódás nagyon rossz hatásfoka miatt.

A B12 vitamin folyamatos szedése esetén érdemes orvos véleményét kikérni.

 

 

B12 vitamin előfordulása

B12 vitamin természetes formájában állati eredetű élelmiszerekben fordul elő:

 

B12 vitamin hiánya

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült