Gyakran panaszkodnak a gyógyszertárban arra, hogy nehezen ébrednek reggelente, és a nap során sem képesek a kívánt, vagy korábban megszokott fordulatszámra felpörgetni az agyukat. Miközben bizonyos csoportokról – így az idősekről és a várandós nőkről – régóta tudott, hogy egyes vitaminokból és nyomelemekből gyakran fordul elő a körükben hiányállapot, kevésbé ismert az, hogy életerős, aktívan dolgozó fiatal emberektől sem áll távol a vitaminhiány.

Több tanulmány a B-vitamin-bevitel stresszoldó hatásáról számol be, és az eredmények megbízhatóságát megerősíti az a 2013-ban publikált metaanalízis, ami alapján a multivitamin- és ásványianyag-bevitel, különösen magas B-vitamin-dózisok esetén, jótékony hatású az észlelt stressz, a hangulat, valamint a közérzet tekintetében. Egy 300 fős vizsgálat alapján a B-vitaminok kombinációjával történő négyhetes terápia csökkenti a stresszt. A B-vitaminoknak a munkahelyi stressz kezelésében játszott szerepét is tanulmányozták az ún. „Occupational Stress Inventory” módszerrel; amely során bizonyították a három hónapig tartó nagy dózisú B-vitamin-bevitel stresszt enyhítő hatását.

 

B12 vitamin és a stressz

A B12 egy létfontosságú vízben oldódó vitamin, mely a sejtek, az idegrendszer szempontjából igen fontos, valamint a DNS és az RNS létrehozásában is jelentős szerepe van. Ez egy olyan vitamin, mely a hangulattól az emésztésig kihat mindenre.

 

Miért is fontos az idegrendszer szempontjából a B12 vitamin?

Idegszálainkat úgynevezett velős hüvely veszi körül. Ezt egy különleges zsírszerű anyag alkotja, mely nagyon könnyen „emészthető”. Így, amikor stressz ér bennünket, a szervezet hajlamos olyan helyekről beszerezni/ pótolni a stressz által felemésztett energiát, mely viszonylag könnyen mobilizálható. Ilyenkor „elfogyaszthatjuk” velőshüvelyeinket. Ennek a különleges buroknak a visszaépítéséhez B12 vitaminra van szüksége a szervezetnek. Amennyiben ez nem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre, úgy létrejöhet ingerlékenység, depresszív hangulat, memória vesztés, de akár beszédzavar is kialakulhat főleg az idősebb korosztálynál. Érdemes tehát a megelőzésre fordítani figyelmet!

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült