Vajon hogyan befolyásolja kedély állapotunkat a B12 vitamin hiánya? Nem is sejtett tünetek mögött is a B12 vitamin hiánya állhat? Az alábbiakban választ kaphatsz ezekre a kérdésekre is.

Régóta ismert, hogy a B12 vitamin létfontosságú ahhoz, hogy az idegeink megfelelően működjenek. Eddigi tudásunk szerint B12 vitamin csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg, sajnos növényekben nem. Valójában egyes bélbaktériumok is termelnek B12 vitamint, azonban ezen baktériumok által termelt B12 vitamin hasznosíthatósága kétséges, mivel a B12 vitamin felszívódásához szükséges intrinsic faktor felsőbb bélszakaszon termelődik; valamint a vastagbél azon szakasza, ahol a B12 vitamint baktériumok előállítják, nem alkalmas a B12 vitamin felszívására.

A B12 vitamin hiányának közismert tünetei közé tartoznak a vérszegénység bizonyos típusai, ahol a vörösvérsejtek nagyobbak, mint a jól működő vörösvérsejtjeink és az idegek elégtelen működésének jelei, mint az ujjak és lábujjak zsibbadása és bizsergése. A B12 vitamin előbb említett súlyos hiányának tüneteit azonban megelőzhetik kevésbé jellemző tünetek, mint a depresszió és a szorongás.

Természetesen nem azt akarjuk mondani, hogy ezen kórképeket B12 vitamin terápia gyógyítja, azonban a B12 vitamin hiánya hozzájárulhat ezen állapotok kialakulásához és elmélyüléséhez. Mivel a jól kialakított vegyes táplálkozás kulcsfontosságú a megfelelő B12 vitamin szint kialakításához, a vegetáriánus és a vegán étrendet követők fokozottan számíthatnak a szervezükben fellépő B12 vitaminhiányra.

Mivel egyes kutatási adatok azt bizonyítják, hogy a kor előre haladtával csökken a B12 vitamin szintje szervezetünkben, ezért tanácsos azt időről időre ellenőriztetni, illetve a hiány a maradandó idegi károsodás előtt pótolni.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült