Egyre több tudományos kutatás fókuszába kerül a B12 vitamin. Vajon mi lehet ennek az oka? Többek között az, hogy a legújabb vizsgálatok adatai szerint a B12 vitamin egy nagyon fontos eleme a jól működő immunrendszernek, így része egészségünk megőrzésének. Az alábbiakban nézzünk bele néhány érdekes részletbe a témát illetően!

Immunrendszerünk egy bonyolult, ámde nagyon átgondolt, több biztonsági „backup” alapján működő rendszer. De pont a rendszer összetettségének eredménye, hogy sokféle segítő faktor szükséges egy tökéletes, a fertőzések leküzdésében hatékony működéshez.

Az elmúlt években sok klinikai vizsgálat történ arra vonatkozóan, hogy kiderüljön, a B12 vitamin miként játszik fontos szerepet immunitásunk kialakításában. Közismert, hogy a fehérvérsejtek fontos szerepet játszanak védekezőrendszerünk életében. Az talán már kevésbé ismert, hogy a fehérvérsejteknek sok féle fajtája van, melyek mind különböző funkcióval bírnak, ennek a bonyolult és nagyon összetett rendszernek a működtetésében. A vizsgálatok során fény derült arra is, hogy B12 vitamin adagolásának hatására egyes fehérvérsejtek száma megnövekszik. Ezek a sejtek a szervezetünk úgynevezett elsődleges védelmi vonalához tartoznak, mely arra hivatott, hogy a lehető leghamarabb felismerje, ha a szervezet egy vírusos, vagy bakteriális fertőzéssel találkozik. A továbbiakban ezek a sejtek fogják mozgósítani a másodlagos védelmi vonalat képező egyéb fehérvérsejteket, melynek feladata a fertőző ágensek tényleges elpusztítása.

A fentiekből következik, hogy a B12 vitamin elégtelen bevitele esetén, vagy már kialakult hiányában, immunrendszerünk sem tud olyan hatékonyan működni a fertőzésekkel szemben, mintha az megfelelő mennyiségben állna a szervezet rendelkezésére.

Természetesen minden évszakban érhetnek bennünket fertőzések, azonban a nagy napi hőingással járó őszi időszak, akár esendőbbé is tehet a különböző fertőző betegségekkel szemben. Ezért fontos segíteni a védekező rendszerünket olyan pontokon is melyekre eddig nem gondoltunk, például a B12 vitamin pótlással.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült