Legtöbben nap, mint nap szembesülünk a fáradtság érzésével, ami az esetek nagy részében természetes a hajszolt, rohanó hétköznapok és az elkerülhetetlen stressz hatására. De honnan lehet tudni, hogy ez az állandó fáradtság érzés több-e, mint egy általános kialvatlanság?

Kevesen tudják, de a B12 vitaminhiány és tünetei nem „egyik napról a másikra” alakulnak ki. Hosszú és összetett folyamat, amit ilyen módon nem könnyű „észrevenni” és a hiányállapotot megszüntetni sem megy gyorsan. Egyik jellemző –és általában az elsők között jelentkező- tünete a fáradtság.

Ki ne érezte volna már délután –pláne ebéd után- hogy azonnal el tudna aludni. Legtöbbször ez csak az emésztés, vagy a kevés éjszakai alvás velejárója, de ha az érzés tartósan jelentkezik, még akkor is, ha előző éjjel bőségesen aludtunk, érdemes lehet a B12 vitaminhiányon elgondolkodni. A B12 ugyanis hozzájárul a vörös vérsejtek termeléséhez, ezáltal segíti az oxigén szállítását. Ha nincs elegendő oxigénellátása a sejteknek, elgyengülés jelentkezhet pl. az izomzatban, amelynek hatására akár egy pohár tea felemelése is nehézséget jelenthet.

Elsősorban állati eredetű táplálékkal vihető be B12 vitamin (pl. máj, tojás, tejtermékek), de ha a hiányállapot már jelentkezett, érdemes étrend-kiegészítővel megszüntetni a problémát, melyre metilkobalamin és cianokobalamin alapú készítmények állnak rendelkezésre. A metilkobalamin egy olyan biológiailag aktív formája a B12 vitaminnak, amely sokkal jobban hasznosul szemben a hagyományos cianokobalaminnal.

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült