A homocisztein egy erősen mérgező anyag, mely, gyors lebontásra szorul szervezetünkben. Ez anyagcsere-útvonalon mehet végbe, – B6- és B12-vitamin-függő, speciális enzimek segítségével, melynek során – metionin vagy cisztein keletkezik belőle. Mindkettő fontos aminosav. Az aminosavak a testünket felépítő fehérjék kialakulásához szükségesek, de további fontos anyagcsere-reakciókban is részt vesznek.

A tények áttekintése

  1. A koleszterin mellett manapság a metionin-anyagcsere egyik köztes termékét, a homociszteint is érelváltozásokat okozó, önálló kockázati tényezőnek tekintik.
  2. A homocisztein szintje bizonyos betegségek – agyi infarktus, szívinfarktus, artériák elzáródásos betegségei, vénás trombózisok, időskori elbutulás – során megnő.
  3. A homocisztein tolerálható határértékét (az a maximum, amely még nem jelenti egy betegségre nézve nagyobb kockázatot) jelenleg 10 µmol/l-nél jelölik meg. Ennél nagyobb értékeknél már terápia szükséges.
  4. A férfiakra átlagosan magasabb homociszteinszint jellemző, mint a nőkre.
  5. A homociszteinszint mérsékelt növekedése gyakran a folsav, a B6- és a B12-vitaminok hiányával egyidejűleg tapasztalható.
  6. A folsav, a B6- és a B12-vitaminok kielégítő fogyasztása rendszerint a homocisztein-anyagcsere normalizálódásához vezet.
  7. A homocisztein normáltartományon belüli szintje is tovább csökkenthető folsav, B6- és B12-vitaminok megfelelő mennyiségű bevitelével.
  8. Összefüggés van a homocisztein és az idegrendszert érintő degeneratív folyamatok (pl. az Alzheimer-kórral járó elbutulás) között. A kognitív képességek megőrzése érdekében fontos a magasabb homociszteinszint csökkentése erre alkalmas vitaminkombinációval (folsav, B12-vitamin).

 

Egészséges emberek vérében a homocisztein koncentrációja alacsony. Ezzel szemben a vér mérsékelten vagy erősen megnövekedett homocisztein szintje tapasztalható minden második-negyedik esetben az alábbi betegségekben szenvedőknél: gutaütés (agyvérzés) érelmeszesedés és szívinfarktus, a környéki artériák elzáródásos betegségei, valamint mélyvénás trombózis a lábban. A homocisztein maximális tolerálható értéke, amely még nem jelenti a betegségek nagyobb kockázatát, 10 µmol/l: e felett már terápia szükséges.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült