Annyi mindent lehet olvasni az izzadás jótékony hatásairól, méregtelenítésről, fogyásról. Vajon mi az igazság? Nézzünk egy kicsit a dolgok melyére!

Az izzadás hőháztartásunk, testhőmérsékletünk szabályozó része. Ezen felül a szervezet az izzadás segítségével is képes megszabadulni a számára nem kívánatos anyagoktól. Nyár következik – hacsak idén ki nem hagyja az időjárás - és ilyenkor a magasabb hőmérséklet következtében intenzívebben izzadunk állandó testhőmérsékletünk fenntartása érdekében.

fotó: shutterstock.com

A fizikai aktivitás növelésével is fokozódik az izzadás, ez azonban nem az egyetlen módszer, hogy intenzívebben beinduljon a verejtékezés. A finn és az infra szauna egyaránt fokozzák ezeknek az ún. külső elválasztású mirigyeknek a működését. Közismertek a szaunázás anyagcserére, keringésre gyakorolt jótékony hatásai, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a fokozódó verejtékezés önmagában nem eredményez fogyást. A szauna hatására elsősorban vizet veszítünk, amelyet tanácsos mihamarabb pótolni, ám a fokozódó anyagcsere ebben az esetben a méregtelenítő funkciót segíti a verejtékezésen keresztül.

A szauna anyagcserére gyakorolt jótékony hatását támogathatjuk a megfelelő étrend kialakításával, ha a fogyás a cél, de megtehetjük ezt szaunázás nélkül is. Itt nem csak a táplálékok megfelelő időbeni és mennyiségi arányaira kell gondolni, hanem a vitaminokra is. A B12 vitaminnak meghatározó szerep jut a lebontó anyagcsere folyamatok támogatásában, tehát ha valaki B12 vitamin hiányban szenved, nehezebben fogy. Érdemes tehát figyelni arra, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségben jusson hozzá ehhez a vitaminhoz is.

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült