A várandósság a nők életében a legnagyobb változást hozó időszak, testi és lelki értelemben egyaránt. Már kismamaként mindenki megpróbál a lehető legtöbbet megtenni születendő gyermeke egészségéért. Egészségesen étkezünk, nem dohányzunk, nem fogyasztunk alkoholt, vitaminokat fogyasztunk. A terhes vitaminok sokféle összetevővel rendelkeznek, azonban nem mindegy, hogy milyen mennyiségben.

Köztudomású, hogy a folsav segít megelőzni a magzati velőcső záródási rendellenességek magas százalékát, illetve hozzájárul az egészséges idegrendszer kialakulásához. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy B12 vitaminhiány esetén a folsav nem képes megfelelően felszívódni. Ezért nagyon fontos, hogy minden várandós anyuka különös figyelmet fordítson a megfelelő mennyiségű B12 vitamin bevitelre, sőt, ez már a babát tervezőknek is ajánlott. Több vizsgálat is felvetette a klinikai tüneteket nem produkáló – ún. szubklinikus – B12 vitaminhiány következményeként előforduló idegcső záródási rendellenesség, korai vetélés, alacsony születési súly, vagy koraszülés közti összefüggést.

Mivel a B12 vitamin szint helyreállítása időbe telik, ezért érdemes a B12 vitamin terápiát már a várandósság előtt megkezdeni, amennyiben a laboratóriumi vizsgálatok B12 vitaminhiányt mutatnak.

Terhességben fokozódik az anyai szervezet B12 vitamin igénye, mert a magzati idegrendszer és magzati vérsejtek optimális fejlődéséhez is szükség van B12 vitaminra, melyet az kismama szervezete biztosít. A terhesség során szükséges B12 vitamin szükséglet nagy egyéni eltérést mutathat, mely függ az egyén táplálkozásától, meglévő raktáraitól, a terhességet megelőző életmódjától, valamint a terhesség alatt szedett gyógyszerek is befolyásolhatják a B12 vitamin felszívódását. Érdemes tehát orvos tanácsát kérni, a megfelelő napi dózist illetően.

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült