Közeleg a karácsony, a Szilveszter. Az időjárás is borongós, hideg. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet enni a plusz egy réteg öltözet helyett, több táplálékot fogyasztunk, mint amennyit adott esetben lemozgunk. Ennek persze vaskos következményei lehetnek, főleg az elkövetkező nyárra nézve. Hogyan tartsuk az egyensúlyt? Természetesen ez egyéni, de az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos információt, mely segíthet a megfelelő táplálkozás kialakításában és a túlsúly megelőzésében.

Először is, a hideg ellen nem csak az evéssel védekezhetünk. Tény, hogy a téli időszakban szervezetünknek több energiára lehet szüksége, azonban ezt minőségi ételekkel érdemes fedezni, nem pedig a könnyen hozzáférhető gyors szénhidrátokkal. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz megfelelő mennyiségben szükséges fehérjét, zsírt, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket fogyasztani.

Itt térjünk ki egy kicsit a vitaminokra. A különböző divatdiéták következményeként nem mindig jut szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz. A B12 vitamin hiánya nem közismert. Egy vízben oldódó vitaminról van szó, melynek szintjét – normál vegyes táplálkozás esetén – biztosítják a bevitt élelmiszerek. Mai ismereteink szerint a B12 vitamin csak állati eredetű termékekben – húsban, halban, májban – található meg. Téves információ, miszerint a B12 vitamin pótolható csírákból, algákból, vagy akár a barnarizsből. Ezért a szigorú vegetáriánus, de különösen a vegán diétát követők szervezetében könnyen kialakul a B12 hiány. Kedvesen tudják, de a B12 hiánya kihathat más anyagok felszívódására is, mint például a folsav.

De térjünk vissza az ünnepekhez. Szokás ilyenkor pulykát, halat esetleg különlegesen elkészített húsételeket fogyasztani. Így semmi esetre sem kell B12 hiánytól tartanunk, azonban a túlzott fehérje fogyasztás is megterhelheti emésztésünket, akár hasmenést okozva.

A kulcs tehát az ünnepek alatt is a mérték! Viszont a hidegre való tekintettel ne maradjunk otthon! Irány a jégpálya, a közeli síterepek, de egy kiadós séta is kellemesen felszabadító és emésztést segítő lehet, egy bejglivel „lefolytott” ebéd után.

Legyen vidám Karácsonya Mindenkinek!

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült